Courez-vous un risque d'ostéoporose? Menu

Hoe osteoporose
behandelen?

Hoe osteoporose behandelen ?

Osteoporose is een langetermijn aandoening die moet behandeld worden. De behandeling, samen met een gezonde levensstijl, zoals gezond eten en actief blijven, helpt om uw botten te versterken1.

5 actiepunten voor sterkere botten1

Een gezonde levensstijl kan positief bijdragen aan het sterk houden van uw botten. Wanneer u osteoporose heeft is een gezonde levensstijl alleen niet voldoende. Het is dan ook belangrijk dat u uw behandeling, zoals voorgeschreven door uw arts, voortzet.

Om uw botten sterk te houden, spelen een gezonde levensstijl, een calciumrijk dieet en lichamelijke activiteit een belangrijke rol.

butterfly

 

Specifieke geneesmiddelen tegen osteoporose kunnen het risico op breuken significant verlagen (30 tot 70% daling van het risico op wervelbreuken, 15 tot 20% voor niet-wervelbreuken en tot 40% voor breuken van de heup).1 De behandelingen remmen de cellen die het bot afbreken of stimuleren de cellen die het bot aanmaken.1 Artsen kiezen de behandeling die het best beantwoordt aan de behoeften van de patiënt in functie van zijn leeftijd, geslacht, risicofactoren, voorgeschiedenis met breuken en de aanwezigheid van andere aandoeningen.2

1. Fysiek actief zijn1,3

Lichaamsbeweging helpt om uw botten sterk te houden.

Activiteiten waarbij het eigen lichaam als gewicht dient of met extra gewichten werkt, zijn bijzonder goed voor vrouwen met osteoporose.

Door gewichten te heffen trekken de spieren en pezen aan de botten waardoor de botcellen worden gestimuleerd om zich te versterken. Iets eenvoudigs als de trap opgaan kan de stimulatie geven die nodig is om uw botten te versterken.

Activiteiten die uw evenwicht en coördinatie verbeteren blijken ook nuttig om het risico op vallen te verminderen.

Er zijn talrijke oefeningen die u thuis kunt doen. Doet u momenteel niet veel aan lichaamsbeweging, start dan traag maar gestaag.

Afhankelijk van uw conditie kunt u trachten ongeveer 30 minuten lichaamsbeweging te hebben elke dag van de week. U kunt ook kiezen voor kortere sessies. De tabel hieronder toont aan hoe makkelijk een aantal activiteiten, die over een week werden gespreid, het totaal aantal minuten lichaamsbeweging helpen oplopen.

Het belangrijkste is dat u iets vindt wat u graag doet en dat u zult volhouden. U zal snel het voordeel ervaren.

Vraag aan uw arts welke lichaamsbeweging voor u geschikt is.

De tabel hieronder geeft u enkele tips voor activiteiten en ze kunnen u helpen om uw botten te versterken en het evenwicht te verbeteren.

U zult meer bewegen als u een activiteit vindt die u echt graag doet en die past in uw dagelijks leven. Als u bijvoorbeeld vaak met een vriend afspreekt, waarom dan niet wandelen in plaats van er naartoe te rijden, of ga naar een dansgroep waar u mensen ontmoet en plezier kunt maken.

Het is belangrijk dat u uw osteoporosebehandeling voortzet (zolang het wordt aanbevolen door uw arts) om het risico op breuken te verminderen.

Voeding rijk aan calcium en vitamine D1,4

U weet wellicht dat een dieet rijk aan calcium en vitamine D belangrijk is als u osteoporose heeft.

Calcium

Calcium speelt een belangrijke rol in het sterk houden van de botten en de tanden.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calcium voor iemand met osteoporose is 1200 mg/dag.

Vitamine D

Vitamine D houdt de botten sterk, helpt het lichaam calcium te absorberen en draagt bij tot gezonde spieren. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine D voor vrouwen met osteoporose is 20 μg of 800 IE (internationale eenheden).

Een goede manier om voldoende vitamine D te verkrijgen is elke dag een beetje in de zon zitten (10 tot 15 minuten in de zon met gezicht, armen en handen).

Maar vanaf de leeftijd van 60 jaar vermindert de capaciteit van de huid om vitamine D aan te maken en dan moet u andere bronnen van vitamine D zoeken.

De keuze aan voedsel dat rijk is aan vitamine D is beperkt. Daarom zijn de vitamine D-supplementen voor vrouwen na de menopauze de beste manier om de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid binnen te krijgen.

U kan hierover praten met uw arts.

Vitamine D helpt ons lichaam om calcium op te nemen uit het voedsel dat we eten. Voor vrouwen die de menopauze voorbij zijn, zijn vitamine D-supplementen de beste manier om de dagelijks aanbevolen hoeveelheid binnen te krijgen.

3. Behoud een gezond lichaamsgewicht.1

Te licht zijn kan het risico op breuken verhogen als u valt. Het risico op een fractuur is bijna tweemaal zo groot als we vrouwen vergelijken met een Body Mass Index (BMI) van 20 kg/m2 en 25 kg/m2.

4. Stoppen met roken.

Roken is geassocieerd met een verhoogd risico op breuken.1

5. Drink alcohol met mate.

Excessief alcoholgebruik is een significante risicofactor voor osteoporose en fracturen. Tracht niet meer dan twee glazen wijn of bier per dag te drinken6.

  1. www.iofbonehealth.org/osteoporosis laatst geraadpleegd op 20 september 2017
  2. Hernlund E. Arch Osteoporos. 2013;8:136
  3. National Osteoporosis Society, Exercise and osteoporosis, https://nos.org.uk/about-osteoporosis/prevention-are-you-at-risk/factsheets/exercise-and-osteoporosis/ laatst geraadpleegd op 20 september 2017
  4. Ciqual French food composition table version 2013
  5. National Osteoporosis Society, Exercise and osteoporosis, 2014; 1-60
  6. http://apps.who.int/bmi/index.jsp?introPage=intro_3.html laatst geraadpleegd op 20 september 2017

V.U. n.v. Arianelaan 5, 1200 Brussel - BL-NP-162-1016-038927(1) - Creatiedatum 11/10/2017

butterfly
ribbon
nl